dissabte, 2 d’abril del 2016

PRIMAVERA A L'ILLA D'AVALL (JAFRE).

Sortida "La primavera a l'Illa d'Avall del riu Ter a Jafre". Diumenge 10 d'abril de 2016.
Sortida:
- A les 10h. de l'aparcament de la carretera de l'Estartit, entre la plaça del Lledoner i l'estació de bus.
- A les 10.15 de la Font Santa de Jafre.

Sortida matinal, guiada, al darrer meandre del Ter.

Aprofitem per recordar-vos que tindrem el guiatge de experts en fauna i flora, com el biòleg Tristan Lafranchis.

L'Illa d'Avall 

Com arribar-hi 
Veure Illa d'Amunt


L'illa d'Avall és una zona de sedimentació de sorres i graves del riu Ter, amb una superfície de 25 ha., té una topografia plana, amb un desnivell màxim de 5 metres, que augmenta des del marge fluvial cap a l'interior de l'illa.
Les lleres del riu i els marges, constitueixen un ecosistema d'excepcional interès, en els quals s'assenta una flora i una fauna específica. Per altre banda i de manera de corredor biològic, connecta espais naturals més amplis i al llarg d'ells es desplacen nombroses espècies de fauna vertebrada.
La coberta vegetal presenta dues zones lleugerament diferenciades:
- Des del marge actual fins a l'interior, hi ha una franja d'una amplada aproximada d'uns 50 m. on es troba una vegetació, fonamentalment de bosc de ribera amb presència de canya (Arundo donax ), pollancres ( Populus spp.), plàtan (Platanus spp.) i pi pinyer (pinus pinea).
- Zona interior de l'illa, inclosa l'antiga llera, on es desenvolupa vegetació mediterrània, degradada i esclarrissada, amb presència de pi pinyer ( pinus pinea ) i alzina (Quercus ilex ).




Adjuntem escrit de la sortida al Montgrí del dia 20 de març per conèixer orquideas  del Montgrí. S'hi adjunta enllaç a dropbox de fotos d'aquest dia.

Bon dia i bona pluja!

Encara que ja fa dies de la sortida, i degut al canvi de la AOC cap al Grup Orquidológic de Catalunya/ICHN/IEC, no hem tingut massa temps per comentar la sortida del dia 20 de març.

Amb el permís de les petits ruixades vam poder desenvolupar raonablement la sortida, conjuntament amb tota la gent que es va inscriure en el Parc.

Hi van participar 5 membres de l'AOC com co-organitzadors i guies, i malgrat el temps, varem ser 41 participants totals (si no m'he equivocat). Malgrat la bona colla, no varem lamentar massa "danys col.laterals o xafades involuntàries".

De fet ens haviem proveït de banderetes de color per assenyalar on estaven les plantes, que anàvem posant i treint, malgrat n'haguéssim recollit  3 o 4 el dilluns 21.

Apart de la nostra col·laboració i informació, l'AOC considera que la tasca de Santi Ramos va ser molt important, ja que va tenir també molta cura de que es respectés en el que fos possible les plantes, i ressaltar així mateix les constants explicacions sobre tots els temes que els assistents li feien.

A comentar la destacada col·laboració, interés i coneixença no només d'orquídies sino de la flora en general, de Mr. Tristán, que ens va acompanyar tota la sortida. I també que Canal 10 ens va dedicar una estona amb entrevista i unes preses generals de la gent a l'inici.

En primer lloc es va visitar es va visitar la zona del Punt d'Informació de L'Escala, després la zona del Carrer Muralla i després es va pujar a la Muntanya Gran del Montgrí, on cap a les dues del migdia, els plugims van passar a ser ruixats i allà es va donar per tancada la visita, emplaçant-nos a repetir-la.

Les espècies que es van veure són:
Ophrys arachnitiformis
Ophrys passionis
Ophrys tenthredinifera
Ophrys forestieri
Ophrys bilunulata
Ophrys araneola
Himantoglossum robertianum
Neotinea conica
Neotinea maculata

I altres plantes d'interès:

Ophioglossum lusitanicum
Anemone palmata
Allium chamaemolly (fruits)
Romulea columnae (fruits)

Salutacions cordials a tots, amb la consideració de que la sortida va ser un èxit.

Jordi Vila, Isabel Casas, Damià Francás, Joaquim Reberté i Montse Guillamón (membres AOC)

PS: Us adjunto enllaç de DropBox amb les fotos de la sortida. Si en voleu alguna en alta, ja ho direu.

https://www.dropbox.com/sh/rwz7g1jez6qchod/AACsTg70VTgCGpLiBdai121La?dl=0


VÍDEO REPORTATGE DE CANAL 10 DE :
L'Escala punt de recerca d'orquídies silvestre

Primera sortida anual de l'Associació Orquidològica de Catalunya

http://www.canal10.cat/video/13351-l-escala-punt-de-recerca-d-orqu-dies-silvestre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada