dissabte, 23 d’abril del 2016

AGRICULTURA ECOLÒGICA: LES VINYES DEL MONTGRÍ.

Una segona sortida de Gent del Ter a visitar l'agricultura ecològica del Parc Natural, en aquest cas les vinyes. El divendres passat en una didàctica xerrada a l'Escala, ens recordaven que a mitjans del segle XX hi havia dos trulls, mentre que ara no hi queda ni una vinya.
Farem un recorregut, sortint a peu, des de l'aparcament de la carretera de l'Estartit, irem pel camí de la font dels capellans fins a la vinya d'en Batlle/Viader, després irem cap a Ullà, a les vinyes Apoikia i dels Xuriguera, on farem tastets i lectures. En total uns 10 Km.
Recordeu que el 29, 30 d'abril i 1 de maig es celebra la Fira "L'Empordà Cuina i Salut", amb activitats com el "Tast còsmic" amb en Carles Xuriguera, la xerrada sobre la "Homeopatia", a càrrec de la Dra. Maria Lloveras, l'1 de maig, la sortida de Gent del Ter (Aquests cop sortirem a les 9.00), etc.




Hem fet la lectura dels següents poemes relacionats amb el vi: de Miquel de Palol, Veremes en l'illa de Xipre i Baquica; de Josep Palau i Fabre, Vi dolç; i de Carles Fages de Climent, Brindis de rèquiem per a Caterina Albert.


 
 
---------------------------------------------
-
El perquè d'Apoikia - apoikia - Vinyes de Mahalta
A l'època arcaica els grecs utilitzaven la paraula apoikia per designar la idea de separació d'un grup de ciutadans de la seva casa (oikia). La separació no només implicava la seva marxa, sinó també la seva independència.

Tot això intenta ser Apoikia,  pura essència mediterrània.



----

Celler Caralluna del Montgrí
"A la pagesia les fases de la lluna sempre han tingut una relació molt directa amb la terra. Volíem transmetre aquesta idea d'aprofitar l'entorn al nostre favor sense perjudicar-lo", subratlla. Per això no fan servir ni fungicides ni pesticides, s'ajuden dels insectes i de plantes compatibles amb els conreus i a l'hivern deixen que un pastor de xais passegi el seu ramat per la vinya i l'adobi de manera natural. De moment, les vinyes del Montgrí són massa joves per assolir el nivell que busca aquest empordanès, així que per elaborar el seu primer vi, l'Assaig, ha fet servir raïm del Pla del Bages.
Xuriguera, que parla de les seves vinyes amb passió, té molt clar que ara el món del vi ja forma part d'ell: "M'omple de felicitat i plenitud, no m'importa dedicar-hi les hores que faci falta, perquè per a mi és una activitat que té sentit", conclou.
 



---

El proper cap de setmana 25, 26 i 27 de maig es realitzarà la primera festa del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Durant tot el cap de setmana s’han organitzat un seguit d’actes que volen acostar el Parc Natural a la societat i fer-lo més visible tant a la gent de casa coma als que visiten aquest extraordinari territori.

http://www.museudelamediterrania.cat/museu-de-la-mediterrania/1-noticies-museu/352-apropat-al-parc.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada